Jeanne’s stoofvlees

2 u 30 min.

medium

4

Reviews

Ingrediënten


1 kg stoofvlees ( rund)
20 + 20 g boter
1 el olijfolie
4 -tal druppels frambozenazijn
2 sneden peperkoek
1 grote el mosterd (Maille)
1 bouquet garni ( zie tips)
peper en zout
4 chocoladegallets of stukje fondantchocolade
4 tot 5 el maizena bruine roux
1 grote fles Piedboeuf donker
1 grote ui
tijm, laurier, kruidnagel en jeneverbes (zie tips)

Bereiding

1.
De ui en het vlees voorbereiden.
Snipper de ui, neem een grote kookpot, doe hierin 20 g boter en fruit de ui glazig op een zacht vuur. Doe in een grote braadpan de overige 20 g boter samen met de olijfolie ( de olie voorkomt dat de boter verbrandt). Schroei het vlees dicht in de hete vetstof, in verschillende malen. Verplaats het vlees naar de kookpot met de ui.
Markeer als voltooid
2.
Bereiding van het vlees.
Als al het vlees in de kookpot zit kruid met peper en zout. Voeg de frambozenazijn toe alsook de mosterd, het theezakje met kruiden (zie tips) en de peperkoek. Blus de braadpan met een beetje Piedboeuf, roer de aanbaksels los, voeg toe aan de bereiding. Zet het vlees onder met het bier, laat eens opkoken, laat vervolgens rustig sudderen op een laag vuur. Roer af en toe eens om.
Markeer als voltooid
3.
Afwerking.
Proef of het vlees gaar is, moet zeer mals zijn. Verwijder het theezakje, bind met de Maizena bruine roux, laat inkoken tot de saus dikt, voeg de chocolade toe.
Markeer als voltooid
Tips
Koop het vlees bij de slager, hij is een vakman en weet precies wat je nodig hebt. Vraag stukken van een 5-tal cm.
Het theezakje vullen : 2 takjes tijm of 1 koffielepel gedroofde tijm, 2 à 3 laurierblaadjes, 3 gekneusde jeneverbessen alsook 4 gekneusde kruidnagels.
De chocolade laat de saus mooi glanzen.
Dit recept is meer dan 100 jaar oud, overheerlijk met frietjes maar ook met zelfgemaakte appelmoes en gekookte aardappelen.